Rene Boskamp

De geschiedenis van de hengstenhouderij gaat terug tot mijn jeugd; de tijd dat ik besmet raakte met het paardenvirus, opgelopen bij familie en vrienden.

Ervaring

Als kleine jongen mocht ik vaak met hengstenhouder Thijs Hoven uit Steenbergen mee als hij met de hengsten op pad ging; de zogenaamde pad-hengsten dekten destijds natuurlijk.

O.a. hengsten als Actueel, Utrecht, Rex H en Troubadour stonden in Steenbergen ter dekking. Een geweldige ervaring, zo leuk dat ik bedacht dat ik dat later misschien ook wel wilde gaan doen.

Als 15 jarige scholier van de landbouwschool kreeg ik een stageplek bij hengstenhouder Jan Brouwer van de Puriosohoeve in Marum. Ik kreeg daar eerst de ponyhengsten onder mijn hoede. Bekende Welshpony hengsten destijds bij Jan Brouwer waren o.m. Valentino, Tetworth Massine en Oakly Bubbling On. Later kwamen daar bij de hengst Purper ox en de KWPN hengsten Rossini, Purioso en Belmondo.

Na het verlaten van de landbouwschool kreeg ik een baan bij Hoving/Reinders in 2e Exloërmond. Hier heb ik 4 jaar gewerkt opnieuw met Troubadour, die ik al kende uit de tijd bij Thijs Hoven en met hengsten als Unitas, Apollo en de Ridderslag Carlo.

In 1992 kwam ik op de Portellahoeve van Henk ten Hoor in Langedijke, in die tijd een gerenommeerd dekstation en fokstal. Hengsten die o.a. op de Portellahoeve aanwezig waren: Caritas, Farmer, Bredero, El Rosso, Dutch Boy, Dublin, Ekstein en Faldo.

Op de Portellahoeve heb ik carrière gemaakt en het besluit genomen: ik ga door met de paarden!

Eigen bedrijf

In 1995 kocht ik mijn eerste, naar later bleek goedgekeurde, hengst tijdens het verrichtingsonderzoek. Deze hengst, de Welsh hengst BJIRMEN’S WYTSE, bleek de topper te zijn met zijn prototype. Hij heeft gezorgd voor een fantastische start van mijn eigen bedrijf. Hij staat niet voor niets nog steeds prominent bovenaan op deze website.

Bjirmens Wytse

Bjirmens Wytse

Er is veel veranderd in de hengstenhouderij; natuurlijk dekkende hengsten zijn er nog nauwelijks onder de goedgekeurde rijpaardhengsten en Welsh NWR en WPBR hengsten. Wanneer je een goedgekeurde rijpaardhengst op stal hebt, dan zijn een dekbok en een laboratorium onvermijdelijk ook aanwezig. S.W.S. hengsten zijn niet meer regio gebonden door middel van reizende hengsten, maar ze zijn beschikbaar door heel Nederland.

De hengstenhouderij zorgde er voor dat ook keuringen mijn terrein werden; het keuringsklaarmaken en het voorbrengen van hengsten en merries zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Bij keuringen hoort ook een correct en keurig getoiletteerd paard; van daar uit ontstond de service van het scheren en/of opscheren van paarden en pony’s.
Ben je benieuwd naar de hengsten die beschikbaar zijn op het station of naar de services die ik te bieden heb, kijk dan vooral verder op deze website of neem contact met me op.

Rene Boskamp